
Mihin vyöhyketerapeuttinen synnytyksen käynnistyshoito perustuu?
Synnytyksen käynnistyminen on luonnollinen tapahtuma, johon vaikuttaa moni asia. Vyöhyketerapian avulla synnytystä ei voida käynnistää väkisin, mutta sen avulla voidaan edesauttaa synnytyksen käynnistymistä ja valmistaa kehoa synnytykseen.
Raskauden ollessa täysiaikainen, voidaan synnytyksen käynnistymistä auttaa vyöhyketerapeuttisen synnytyksen käynnistyshoidon avulla. Synnytyksen käynnistyminen voi joskus viivästyä kehon kireyksien tai äidin stressin vuoksi. Hieronnalla rentoutetaan kehoa, poistetaan jännityksiä ja tehdään tilaa lantion alueelle. Lantion alueen jännitykset voivat estää vauvaa laskeutumasta synnytyskanavassa, ja sen vuoksi synnytys ei lähde käyntiin tai etene.
Vyöhyketerapiapisteiden stimulointi (korva, jalkaterä, käsi) valmistaa kohtua ja kohdunkaulaa, vahvistaa hormonitoimintaa ja voi saada supistuksia aikaan. Myös lempeä hieronta lisää oksitosiinihormonin eritystä, millä on suuri vaikutus synnytyksen edistymiseen.
Hoitoon voi tulla 39+0 viikolta lähtien, tai aiemmin jos sairaalakäynnistys on jo sovittu lähipäiville.
Vyöhyketerapeuttinen käynnistelyhoito on lempeä, tehokas ja turvallinen hoitomuoto, jota kannattaa kokeilla erityisesti silloin, jos tilanne enteilee sairaalassa tehtävää lääkkeellistä käynnistystä.
Usein synnytys käynnistyy 1-2 vrk kuluessa tehdystä käynnistyshoidosta. Toisinaan hoitoja tarvitaan useampi ja tällöin hoito voidaan uusia 2-7 vrk kuluttua edellisestä hoidosta.