Voiko vauvan keho olla jumissa?
Oletko kuullut väittämän, että vauvan keho ei voi olla jumissa?
Minä olen, mutta se ei voi pitää paikkaansa. Tiedätkö miksi? No ensinnäkin siksi, että paljon vauvoja käsitelleenä tunnen kyllä kehon kireydet käsieni alla. Tunnen myös sen, miten kireydet hellittävät hierontaa tehdessäni. Olisikin aika erikoista, että kehon kireydet olisivat mahdollisia vasta jonkin tietyn iän jälkeen, esim. täysi-ikäisyyden myötä. Vaikka vauvoilla ei voida (mm. eettisistä syistä) toteuttaa laajoja tutkimuksia eri aiheista, niin se ei tarkoita sitä, etteikö ongelmia ja luonnollisia hoitokeinoja olisi olemassa.
Voiko kehon kireyksiä havaita muuten kuin kehoa tunnustelemalla?
Kyllä voi. Ihan vain vauvan kehoa ja liikehdintää katsomalla voi nähdä mahdollisia kireyksiä, jotka sitten varmistuvat kädellä tunnustellessa. Vauvan keho saattaa olla mutkalla ns. "banaanina", hartiat voivat olla eri tasossa, leuka kiinni rinnassa ja kaula piilossa. Ihossa voi näkyä tiukkojakin poimuja ja pullotuksia. Vauvalla saattaa olla liikerajoitteita ja hän mahdollisesti pitää päätä mieluummin vain toisella puolella.

Mitä tapahtuu, kun vauva saa koko kehon hierontaa?
Keho pehmenee ja suoristuu, kuten yllä olevassa kuvassa, mutta lisäksi monet vauvan oireet katoavat kokonaan tai ainakin vähenevät.
Yllä olevasta kuvasta näet, mitä vyöhyketerapeuttinen vauvahieronta on saanut aikaan. Kuvien välillä on aikaa vain yksi tunti. Vauvan keho on suoristunut, vaikka kaikkia kireyksiä ei yhdellä kertaa vielä saatu kokonaan pois.
Vauvan sai muitakin näkyviä hyötyjä:
- Vauva alkoi kääntää omatoimisesti päätä puolelta toiselle.
- Vatsa alkoi toimia paremmin (pepun iho oli palanut rikki jatkuvasta kakkaamisesta).
- Vauva alkoi viihtyä vatsamakuulla ilman itkua.
Voit lukea koko jutun Evecare instagramista, johon linkki alla:
Mikä voi olla syynä vauvan kehon kireyksille?
Vauvalla voi olla kohdussa liian ahdasta, etenkin raskauden loppuvaiheessa, eikä hän tällöin pääse hakemaan optimaalista asentoa itselleen.
Syitä liian vähäiselle liikkumatilalle voivat olla esimerkiksi äidin kireä lantio, vähäinen lapsivesi tai napanuora vauvan kaulan tai muun kehon osan ympärillä.
Vauvan kehoa hyödyttää hoitaa, etenkin jos vauva oireilee! Vauvan hyvinvointi vaikuttaa koko perheen jaksamiseen ja päinvastoin! ♡
Mitä oireita kehon kireydet voivat aiheuttaa?
Kehon jumit voivat aiheuttaa vauvalle epämukavuudesta johtuvaa itkuisuutta, vatsavaivoja, pulauttelua, hikkailua, uniongelmia ja syömisen haasteita. Vauvan motorinen kehitys saattaa olla hitaampaa ja vauva voi alkaa käyttää kehoaan toispuoleisesti. Vauva saattaa parahtaa itkuun aina tietyissä tilanteissa (esim. pipon pukeminen, hihojen laittaminen, turvakaukalossa olo, pepun nostaminen vaippaa pukiessa ym.).